Hoe werkt nu eigenlijk neurofeedback?
Niet alleen je spieren kun je trainen. Ook hersenen zijn trainbaar, waardoor hun werking verbeterd. Dit doe je met neurofeedback. Deze methode kan je mentaal sterker maken. En het kan helpen bij vervelende klachten en problemen zoals o.a.: spanning, stress, burn-out, angst, AD(H)D, concentratie problemen, slaapstoornissen etc.
Neurofeedback is een relatief nieuwe, effectieve trainingsmethode die een sterke opmars kent bij behandeling van onder meer ADD/ ADHD, dyslexie, ASS, hoofdpijn/migraine, angst, depressie, spanningsklachten en burn-out klachten.
Daarnaast passen steeds meer topsporters de methode toe om mentaal sterker en completer te worden.
Voorbeelden van topsporters die neurofeedback gebruiken of hebben gebruikt zijn: Roger Federer, Tiger Woods, de voetbalploegen van AC Milan, Chelsea en het Spaanse nationale team.
Als u wilt weten of uw "klachten" ook behandeld kunnen worden, kan er natuurlijk altijd even contact met ons worden opgenomen via de gegevens vermeld op onze website.
Met neurofeedback train je de hersenen, waardoor ze beter werken. Werken de hersenen goed, dan voeren ze de taken die we ze laten doen, op de juiste manier uit. Voorbeelden zijn het geconcentreerd op de fiets zitten of ontspanning geven wanneer we niets te doen hebben en de hersenen kunnen er ook voor zorgen dat je slaapt zonder midden in de nacht wakker te worden.
Bij al hun werkzaamheden produceren onze hersenen hersengolven (kleine elektrische stroompjes). Die golven zijn meetbaar en daarvan maakt neurofeedback gebruik.
Hersengolven en frequenties
Hersengolven zijn het gevolg van elektrische impulsen die worden opgewekt door verschillende delen van de hersenen.
De golven worden gemeten in frequenties, oftewel het aantal trillingen per seconde.
De eenheid hiervoor is hertz (Hz). Bij neurofeedback gaat het vooral om de frequenties 0-30 Hz.
Normaal gesproken produceert het menselijk brein een mengeling van verschillende frequenties, waarbij vaak een bepaalde groep frequenties het duidelijkst aanwezig is.
Welke frequentie dit is hang af van wat de bewustzijnstoestand is van de persoon (bijvoorbeeld slapend of actief) en van de individuele verschillen.
De frequentiegroepen zijn benoemd met de letters van het Griekse alfabet.
Tragere (lagere) frequenties hebben over het algemeen een hogere amplitude (hogere golf) dan de snellere (hogere) frequenties. In oplopende volgorde zijn deze frequentiegroepen: delta, thèta, alfa en bèta.
Als de hersenen inefficiënt functioneren, is het probleem meestal dat ze te veel energie investeren in de lagere frequentiebanden, zoals delta, thèta of alfa (onderactief brein) of juist in de hogere banden, zoals bèta (overactief brein).
Heb je zo`n overactief of onderactief brein, dan kan dit problemen geven met aandacht vasthouden, goede beslissingen nemen, spanning reguleren, constructief denken of tegenslagen verwerken.
Het doel van neurofeedback is om door training de juiste frequenties te bereiken, afhankelijk van wat je mentaal wilt verbeteren. Aan de hand daarvan worden drempel waarden ingesteld, zodat je bekrachtiging (positieve feedback) krijgt via een spelletje of geluid wanneer je voldoende van de wenselijke frequentie produceert. Als je dan bijvoorbeeld voldoende bètagolven produceert, hoor je een geluid en gaat het spelletje lopen. (vliegen van een raketje, een pac-man loopt dan rond, of bijvoorbeeld blokjes worden gestapeld)
Daarnaast worden bij de behandeling vaak drempelwaarden ingesteld voor onwenselijke frequenties. Dit zijn vaak lage frequenties zoals thèta. De beloning in de vorm van het geluid of het spel krijg je dan alleen wanneer je hersenen naast de gewenste frequentie, minder van de ongewenste frequentie gaat produceren.
Na een paar weken trainen hierin gaan de hersenen deze verandering vanzelf vasthouden.
Er word dan ook snel afgebouwd in de frequentie van trainingen en in de gaten gehouden hoe goed en snel dit kan zonder terug te vallen in de oude toestand.
Een intensief trainingsprogramma bestaat gemiddeld uit 10 trainingen 2x per week om een basis te leggen. Dan is duidelijk hoe goed het aanslaat, en daarna word er zo snel mogelijk afgebouwd. Eerst naar 1x per week, dan 1x per 2 weken, 1x per maand etc. Het afbouwen is echt per persoon verschillend.
De verbeteringen van neurofeedback zijn veelal blijvend.
Wat kun je er mee?
De drempelwaarden die bij de training worden ingesteld zijn afhankelijke van wat je wilt verbeteren.
Om bijvoorbeeld je concentratievermogen te verbeteren, moeten je hersenen vaak meer bètagolven produceren en minder thètagolven. Als dat dan het geval is hoor je geluid en zie je bijvoorbeeld de pac-man lopen, of een raket wegvliegen.
Je hersenen "weten" dan dat ze de juiste frequentie hebben geproduceerd en ze gaan dit daarna steeds vaker doen. Dit word herhaald, totdat de hersenen dit zonder de feedback van het geluid en het spel kunnen doen. Je hersenen worden tevens flexibeler, zodat je beter tussen verschillende bewustzijnstoestanden kunt schakelen. (omschakelen van dag naar nachtritme)
Kortom, je wordt evenwichtiger en kunt je aandacht beter richten op dingen die relevant zijn in specifieke situaties.
Tenniswedstrijden bijvoorbeeld worden regelmatig beslist op de belangrijke punten. Op die momenten moet de tennisser niet gaan nadenken over het belang van het punt en de gevolgen ervan, wat wel heel menselijk is om te doen. Door neurofeedback kan de sporter zich dan juist op dat moment concentreren op wat echt belangrijk is: de bal op de best mogelijk manier in het veld brengen. Ook voor een wielrenner of mountainbiker kan neurofeedback een hulp zijn om een topper te worden. Door de hersentraining kun je meer grip krijgen op spanning en nervositeit voor een wedstrijd en je kunt beter met de druk die op je ligt omgaan.
Als je extra concentratie kunt gebruiken voor school, sport de dagelijkse dingen in het leven of als je last hebt van o.a. spanningsklachten, angsten, depressie, hoofdpijn/migraine, slaapproblemen, vermoeidheid, AD(H)D, autisme, burn-out, gedragsstoornissen, dyslexie of PDD- NOS dan zou het overwegen van neurofeedback zeker de moeite waard zijn.